entrée
Catering og jobakademi
Baggrund_nye farver7.png

Blog

På vej

Den hvide frelser – eller er det den anden vej rundt?

Når jeg fortæller folk om entrée, ender det ofte med at tage form af Kiplings klassiske ”The White Man’s Burden”, hvor den hvide frelser, redder de sagesløse fremmede. I det her tilfælde med entrée og vores partnere som de hvide frelsere der redder de sagesløse flygtninge og migranter, ved at hjælpe dem til job i restaurationsbranchen.

 

Take up the White Man’s burden
In patience to abide,
To veil the threat of terror
And check the show of pride
By open speech and simple
An hundred times made plain
To seek another’s profit
And work another’s gain
— Citat, Rudyard Kipling ”The White Man’s Burden

Men faktisk kunne intet være længere fra sandheden. Sandheden er nærmere, at det er dem der skaffer os mad på bordet. Bogstavelig talt.

Uden flygtninge og migranter kunne de fleste restauranter i København ligeså godt dreje nøglen om. For så ville de stå med halvtomme køkkener, og ingen til at fylde dem. Og lur mig om ikke det samme også gør sig gældende hos andre forretninger i servicebranchen.

Med andre ord er den restaurationsbranche, vi er så stolte af her i landet, og som ’brander’ København som en international mad-destination, grundlagt og dybt afhængig af dygtige og hårdarbejdende nydanskere.

Så når Yahya fra Gambia vælger at komme i træning hos entrée, og derefter vælger et job i køkkenet hos en af vores partnerrestauranter, skal både vi og de være taknemlige. For med hans fantastiske personlighed og smittende humør, burde han være attraktiv for mange arbejdsgivere.

Det samme gælder for Rajinderjit fra Indien. For man finder ikke nogen der arbejder hårdere end ham – og i øvrigt aldrig beklager sig.

For ikke at tale om Nazir fra Syrien, der med mange års erfaring fra gode restauranter i Mellemøsten, har et utal af retter og tips at lære fra sig - til dem der gider at lytte.

 

Yahya og Rajinderjit

Yahya og Rajinderjit

Jeg skriver ikke det her for at sige, at der ikke findes masser af dygtige danske kokke, der har skabt store successer og dagligt disker op med fantastiske retter. For selvfølgelig gør der det. Men de er blot alt for få til at kunne fylde køkkenerne hos de efterhånden mange succes-restauranter og restaurantkæder.

Jeg vil opfordre dig til at tage et kig ud i køkkenet næste gang du er ude at spise, og se om ikke jeg har ret. Det er nemt nok da de fleste efterhånden har åbne køkkener. For i restaurationsbranchen er vi stolte af at være så mange forskellige nationaliteter sammen. Vi byder faktisk mangfoldigheden velkommen. Ikke kun fordi vi er afhængige af den, men fordi vi mener at der kommer et bedre resultat ud af det.

Så tak for mad, Yahya, Rajinderjit, Nazir og alle I andre.

Jakob Gaard Nielsen