entrée
Catering og jobakademi
Baggrund_nye farver7.png

Blog

På vej

Sådan fik vi idéen til entrée

I vinteren 2014 startede nogle daværende kollegaer og jeg som frivillige i et hjemløse ’shelter’ på Nørrebro ved navn Grace. Vi havde læst at et overraskende stort antal migranter var tvunget til at bo på gaden i de kolde danske vintermåneder. Så vi besluttede os for at give en hånd med hos Grace, hvor de bl.a. hjælper migranterne med et varmt måltid mad, og for de heldige i aftenens lodtrækningen, en seng for natten.

Første vagt hos Grace står stadig tydeligt printet i min hukommelse. Sofie, stedets daglige leder, spurgte om jeg ville med hende ned at modtage aftenens gæster.  Allerede da folk begyndte at ankomme, stod det mig klart, at min forestilling om hvad det var for nogle mennesker, jeg ville møde her, var helt forfejlet. Langt de fleste mennesker jeg mødte i indgangen til Grace var soignerede, høflige, smilende og virkede ikke påvirkede af hverken det ene eller det andet.  

Der ankom godt og vel 70 personer den aften, og hver eneste af dem blev i øvrigt modtaget af Sofie med et stort smil, et håndtryk og et ’velkommen’.

 

EN PARADOKSAL VIRKELIGHED

Da vi nye var på som ekstra personale, havde jeg lidt tid til at gå rundt og snakke med nogle af aftenens gæster, og her blev mine forfejlede antagelser og fordomme blot endnu mere udstillet. Flere af dem jeg snakke med den aften (og de mange efterfølgende aftener, jeg tilbragte hos Grace), var overraskende ressourcestærke mennesker. Det lyder måske mærkeligt, at jeg bruger et udtryk som ressourcestærk om folk uden hjem og arbejde. Men det er umiddelbart det bedste prædikat jeg kan finde til den vilje til livet, den værdighed og ikke mindst den tapperhed jeg mødte hos disse mennesker.  

Næste dag på kontoret blev vi derfor også hurtigt enige om, at der måske var en mulighed for at hjælpe nogle af de mennesker vi havde mødt, ved at tilbyde dem job i vores køkkener hos Sticks’n’Sushi.

Den paradoksale virkelighed er nemlig den, at samtidig med at vi har masser af flygtninge og migranter, der er kommet her til landet i håbet om et bedre liv, et håb der på alle måder afhænger af om de får et job, har vi en stor gruppe succesfulde restauranter, som har store udfordringer med at fylde deres køkkener med motiverede medarbejdere.

Vi nåede at ansætte fire personer fra Grace mens jeg var der, hvoraf tre af dem stadig arbejder der, så vidt jeg ved.

 

ET SAMARBEJDE ALLE BURDE KOPIERE

Så det er jo på alle måder en succeshistorie, som man umiddelbart tænker alle andre restauranter kan og burde kopiere. Men så nemt er det desværre ikke. For når sandheden skal frem, så lod samarbejdet mellem Grace og Sticks’n’Sushi sig kun gøre, fordi vi var nogle ekstra engagerede medarbejdere, og en ledelse der accepterede at vi brugte tid på at få det til at ske. For det er klart, at det kræver en ekstra administrativ indsats at lave sådan et samarbejde, og ikke mindst ekstra arbejde for køkkenchefen, at tage en person ind uden tidligere erfaring fra køkkenarbejde eller det danske arbejdsmarked - for ikke at nævne alle de andre udfordringer der kan være. 

Og det er altså de færreste restauranter der har de administrative ressourcer og den ekstra tid i køkkenet, det kræver.

Den erkendelse og behovet, både fra nydanskerne og restauranterne, var hvad der fik mig på idéen til entrée. 

For hvad nu hvis der fandtes et sted der tog sig af både det administrative arbejde og som trænede de nydanskere der har motivationen, så de var klar til at være en ressource for restauranterne når de kom så langt. Ville de største udfordringer så ikke være fejet af banen for at restauranterne kan hjælpe sig selv og nydanskerne med job i køkkenet?

Det synes vores restaurantpartnere fra Madklubben, Halifax, Sticks’n’Sushi og Aamanns i hvert fald at mene, samt Københavns og Gentofte kommune og Kirkens Korshær, som er dem vi pt. samarbejder med ift. at finde frem til de nydanskere, der har lyst til en fremtid i køkkenet.

Jeg vil ikke rode mig ud nogen højtidligt moraliserende konklusioner, men blot konstatere at jeg lærte noget hos Grace, der vil gennemsyre vores virke i entrée; nemlig at det betaler sig at skrue ned for de forudindtagede holdningen og op for nysgerrigheden omkring de mennesker der kommer her til landet.   

Jakob Gaard Nielsen, medstifter af entrée